София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ забраниха купуването на El Petro

Венецуелската криптовалута няма да се продава в Америка

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Властите в САЩ предупредиха, че ще преследват по съдебен път всеки американец, който купи от криптовалутата на Венецуела El Petro. Според официален представител на финансовото министерство, придобиването на такава валута ще се смята за кредитиране на Венецуела, а това е забранено със закон. „Важно е американските граждани да знаят какви могат да бъдат последствията и да подхождат много внимателно към тази валута“, се казва в съобщение на министерството.

В началото на декември президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че страната ще създаде своя криптовалута, чрез която да се преодолее финансовата блокада. Тя ще бъде обезпечена с природните богатства на Венецуела, като за целта вече са отделени 5 милиарда барела нефт.

През август миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за прилагане на санкции спрямо южноамериканската страна. Те включват забрана за сделки с дългове и ценни книжа, които правителството и държавните компании пускат на борсата.