София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ занижава критериите за подбор на погранични служители

Броят им ще бъде увеличен заради имиграционната политика на Тръмп

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да опрости процедурата за прием на работа в службата за пограничен контрол на страната. В кратък срок ще бъде увеличен броят на щатните служители, пише вестник „Foreign Policy“, позовавайки се на документ на Министерството на вътрешните работи в САЩ.

Съгласно документа, тази мярка е необходима за увеличаване броя на служителите в пограничните служби с повече от 19,5 хиляди души до 26 хиляди, в рамките на имиграционната политика на Тръмп. Предполага се, че мярката касае проверката на кандидатите на полиграф, изпит за приемане на работа, както и проверка на биографията на кандидатите.

Бивш служител на Министерството съобщи пред журналист от вестника, че към настоящия момента изискванията към кандидатите са „невероятно сурови“, в сравнение с тези в другите министерства.

Според редица служители от Министерството на вътрешните работи, както и експерти, занижаването на стандартите за прием на работа в службата, може да привлече поток от ниско квалифицирани работници, които в голяма степен за застрашени от корупция.