София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Саудитски принц е свободен след като плати над 1 млрд. долара

Той бе задържан с други принцове в хотел „Риц-Карлтън“ в Рияд

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

65-годишният саудитски принц Митеб бин Абдула, който беше арестуван заедно с други саудитски принцове, министри и длъжностни лица в петзвездния хотел "Риц-Карлтън" в Рияд, в рамките на продължаващата кампания за борба с корупцията, е получил разрешение да го напусне като част споразумение с властите на Кралството, съобщават световните информационни агенции.

Принц Абдула е платил повече от 1 млрд. долара и се е съгласил да признае, че е замесен в корупция, "включваща известни казуси", в замяна на свободата да напусне луксозния хотел в Рияд, където той беше задържан заедно с други лица, арестувани по обвинения в корупция. Той беше сред десетките членове на кралското семейство, които бяха обвинени от саудитските власти за пране на пари, подкупи и присвояване на публични средства за самообогатяване.

65-годишният принц някога е смятан за претендент на престола. Той е син на покойния крал Абдула и бивш ръководител на елитната Национална гвардия.  

Засега не е ясно дали принцът е бил освободен, или е бил прехвърлен в някаква друга форма на домашен арест. Има данни, че още трима души са били освободени.

Антикорупционната кампания е ръководена от престолонаследника Мохамед бин Салман и е смятана като опит за укрепване на властта му.