София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Саудитските власти потвърдиха смъртта на Хашоги

Загинал е при борба в консулството на кралството в Истанбул

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Саудитските власти потвърдиха смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, която е настъпила в резултат на конфликт в консулството на кралството в Истанбул. Това съобщи в събота генералният прокурор на кралството Шейх Сауд ал Муаджиб.

"Предварителните резултати от разследването, проведено от Главния прокурор за изчезването на гражданина Джамал Хашоги, показват, че спорът, който е имал с няколко души по време на престоя му в генералното консулство на царството в Истанбул, се е превърнал в кавга и борбата при нея е довела до смъртта му", казва пред медии главният прокурор.

Според Ал Муаджиб в момента се провежда разследване, 18 граждани са обект на разследване. Тяхната идентичност не се разкрива.

Той също така съобщи, че генерал Ахмед Асири, съветник на кралската корона, който заема високо място в разузнавателните служби на кралството, е бил освободен от поста си.

Саудитският журналист, известен с критичните си изказвания относно политиката на Рияд, отиде в генералното консулство на своята страна в Истанбул на 2 октомври, за да изготви документи и оттогава няма връзка с него. Според турските медии, цитиращи длъжностни лица от неговата страна, включително и тези близки до Ердоган, Хашоги е убит в сградата на посолството. Фактът, че тази версия се разглежда от турската полиция сред основните, беше съобщен на 6 октомври от агенция Ройтерс .