София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Париж

Париж е барикадиран

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

До сблъсъци с полицията се стигна на протеста на "жълтите жилетки" в центъра на Париж. На Шанз-Елизе са се събрали около 1500 демонстранти.

Властите съобщиха, че 278 души са били задържани, след като полицията открила у тях чукове, бейзболни бухалки и метални топки за петанк, съобщи Ройтерс.

Сред протестиращите също се чуха призиви за оставка на френския президент Еманюел Макрон.

Франция е в пълна бойна готовност, а Париж е барикадиран. Мобилизирани са общо 90 000 представители на органите на реда в цялата страна, като 8 000 от тях ще следят обстановката в над 14 горещи точки на Париж. Районът на Елисейския дворец беше отцепен с метални заграждения. Арестувани са над 350 души. Очаква се напрежението да ескалира

Редица туристически обекти в Париж, сред които Лувърът, Айфеловата кула, "Орсе", "Гран" и "Пти пале", операта на Бастилията, кралският дворец, са затворени днес заради опасения от улично насилие по време на демонстрациите.

Многократно френските власти отправиха призиви за ненасилие и дори пуснаха предупредителен клип в социалните мрежи, но сигналите, че предстоят действия на радикални групировки са много сериозни.

Бунтовните настроения във Франция се разрастват неудържимо въпреки отмяната на повишението на акцизите върху горивата. Напрегната е ситуацията и в провинцията, вчера в Монтобан са били открити взривни вещества в лагера на протестиращите "жълти жилетки. Опасни мащаби приема и протестът на учениците.

Българското министерството на външните работи излезе с предупреждение към българските граждани във връзка с очакваните протести. От ведомството препоръчват на българите, пребиваващи в или пътуващи за Франция, да се информират предварително за актуалната обстановка и да следват указанията на местните власти.