София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сблъсък Цветанов – Нинова на филма „Граница“

Елена Йончева представи 30-минутната лента за оградата

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

До фронтален вербален сблъсък се стигна между лидера на БСП Корнелия Нинова и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на премиерата на документалния филм на Елена Йончева „Границата”.
За прожекцията пристигна също и вицепремиерът Валери Симеонов, сред публиката бяха почти всички български медии, имашеи депутати и граждани. След прожекцията Цветанов се опита да даде на Нинова папката, която носеше, с предложения за конституционни промени във връзка с приватизацията. А тя го обвини в опорочаване на събитието и отместване на темата за корупцията при нефункциониращата ограда по границата, като го запита кой ще понесе политическата отговорност за това.
След прожекцията на филма Цветанов взе микрофона и благодари на автора за изнесените данни, като обеща да запознае премиера с него. Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че този филм може да бъде излъчен по българските ТВ. По време на изявлението си Цветанов на няколко пъти бе освиркан. Докато той говореше, Валери Симеонов напусна залата в НДК.
Ще видите журналистическо разследване, което започнах да снимам преди 6 месеца, и факти , които разкриват корупционни съмнения за съществуващ канал за бежанци. Това заяви ТВ журналистът и депутат от „БСП за България” Елена Йончева. Филмът е около 20 минути и показва смущаващи факти за това доколко е ефективно инженерно-възпрепятстващото съоръжение – оградата, както и дава информация за съществуването на бежански канали от Турция през България за Европа.
Разстоянието между оградата и старите черни пътища са около 1 км. Той показва фотографии, направени от нелегално преминаващите, адресирани до техни приятели, за да им покажат колко лесно се преминава оградата и се стъпва на българска земя. Сензорните устройства не работят, а дори и малко дете с клещи може да среже съоръжението и да премине границата, декларира анонимен източник пред журналистката, служител на Гранична полиция, който уверява," че при нужда ще свидетелства пред компетентните органи, защото нещата вече не се търпят."
Големият въпрос е защо са похарчени толкова много пари за оградата. Проследяват се отделни участъци от нея, процедурата по възлагането на поръчката, нейното инспектиране и приемането като готов обект. Съоръжението не изпълнява своята функция, видно от фактите, показани във филма. Камерата проследява най-активните участъци за преминаване на границата от бежанци и трафиканти в района на Капитан Андреево и Лесово. А заснетите нарушители, които прескачат съоръжението, не изпитват никакъв страх от екипа на журналистката. Установено е, че трафикантите от турска страна използват сгъваеми стълби. На сигнала на Йончева, че екипът е попаднал на бежанска група, патрулът идва 25 мин. след известяването. Камерата проследява цялата процедура по изясняване на ситуацията. Нейният анонимен източник твърди, че групите имат цялата информация за оградата и за нейните мъртви точки, която са получили от хора от Гранична полиция у нас. Според него сумите, които се прибират, за да преминат бежанците през България, са между 7 000 и 15 000 долара на човек.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на журналистически въпрос, че нашите служби нямат данни хора от високите етажи на властта да са замесени в трафика на хора по границата, след което последва възмущение и освиркване от залата, за което той помоли Йончева да усмири гостите си. Тя от своя страна заяви, че не е канила никого персонално, а е обявила за премиерата в социалните мрежи.