София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сделка за ЧЕЗ няма – засега

Гинка Върбакова и компания не платиха покупката

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Гинка Върбакова не можа да „роди“ 300 милиона евро и да купи ЧЕЗ. Съветниците й вероятно ще искат нови срокове за реализиране на сделката – това каза специално за Евроком експертът Еленко Божков, бивш главен секретар на Министерството на енергетиката и бивш зам.шеф на ДКЕВР. Днес изтече последния ден от 9-месечния срок, в който "Инерком" ЕООД, еднолична собственост на Гинка Върбакова, трябваше  да плати за активите на най-голямото електроразпределително дружество в България - ЧЕЗ-България. Плащане няма.
 
Съгласно условията на предварителния договор, до момента регистрираното специално за сделката дружество е платило 5 милиона евро на чешката държавна компания ЧЕЗ. Необходими са още 315 милиона евро, за да стане сделката факт. Какво следва, окончателна ли е идеята ЧЕЗ да отиде в ръцете на бизнесдамата от Пазарджик, ще загуби ли тя платените вече 5 милиона, има ли нови кандидати, ще прояви ли интерес държавата и кои са факторите, от които зависи какво точно ще се случи – потърсихме мнението на енергийния експерт Еленко Божков.
 
“Всичко зависи от това какво ще се договорят ЧЕЗ и „Инерком“ и дали е възможно да се договарят, дали ще бъде допуснато от надзорния съвет на ЧЕЗ в Прага да се определи нов срок. Много е вероятно да бъде прекратена цялата процедура и ЧЕЗ-Прага да решат или да започнат нова процедура или да продължат преговорите със следващите в класирането.“, коментира Божков
 
Предполага се, че „Инерком“ ще поиска удължаване на срока, с аргумента, че отрицателното мнение на българската Комисия за защита на конкуренцията за тази сделка може би е повлияла на банките-кредитори. Жалбата на "Инерком" по това решение на  КЗК ще се гледа от Върховния административен съд през март догодина.
 
„Днес изтича 9-месечния срок  и, както се казва, Гинка Върбакова не можа да роди 300 милиона евро, за да си плати ЧЕЗ. Сега е на ход чешката страна.“, коментира още експертът.