София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сдружение БОЕЦ със сигнал до Европол

Как правонарушителят Цветанов е избран за правозащитник

5 годиниПолитика 18 Боряна Райчева

Гражданско сдружение БОЕЦ внесе сигнал до централата на Европол, броени дни след като Цветан Цветанов зае висок пост в международната организация. Заместник председателят на ГЕРБ  бе избран за постоянен представител в Управителния съвет на Европол от Съвместната група за парламентарен контрол на дейността на агенцията. Една от преките дейности на Цветанов, който ще работи с националните парламенти на държавите –членки на Евросъюза, е да следи за  гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи .

Провокирани от този избор от БОЕЦ припомнят ключови моменти от биографията на Цветанов: „Цветан Цветанов е човекът, който наложи изборните манипулации, подслушването, рекета върху бизнеса и репресиите върху неудобните за властта хора като стил на управление. Този човек доказано е уличен в нарушаване на човешките права на български граждани, в резултат на което има множество осъдителни присъди срещу нашата държава в Международния съд за правата на човека в Страсбург“.

От сдружението напомнят , че още през 2016 г. са внесли сигнал в Прокуратурата и отговорът оттам потвърждава техните твърдения, че Цветанов е правонарушител.

„Именно в отговора на Прокуратурата се твърди, че министърът на вътрешните работи е допуснал да бъде нарушен чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека. За всяко едно от делата е посочена и конкретна сума, която България следва да заплати на жалбоподателите. И именно този човек днес е представител на България в една правораздавателна организация. Не разбираме защо европейските институции не реагират на хилядите сигнали за корупция с европейски фондове в България“, подчерта Георги Георгиев.

От БОЕЦ не очакват кардинална реакция от Европол, но се надяват да обърнат внимание на българската общественост.