София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Седем арестувани при спецакцията в онкоболници

Къде са скъпоструващите лекарства

5 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

Седем души са задържани при спецакцията на прокуратурата в болници за онкологично лечение.

„Не става въпрос за разследване в болници, а за разследване на конкретни служители в двете болници, които са извършили отделни деяния. Културно бих ги нарекъл лоши практики, заяви на пресконференция зам.-главният прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев по повод съвместните проверки на спецпрокуратурата и ГДБОП за злоупотреба с лекарства.

Събрани са доказателства за 7 лица,а до края на деня предстои привличането им като обвиняеми за организирана престъпна група.

„За мен, вероятно и за обществото тези практики не са тайна. Факт е обаче, че по това дело за първи път ще се види как лекарства, предназначени за онкоболни не стигат до тях, а се изнасят от лечебните заведения и се реекспортират, заяви Гешев.

Той добави, че са използвани СРС-та, проследено е движението на лекарствата.

Всичко това е търговия с живота на хората. Резултатът е, че се се източва Здравната каса, това са нещо като търговци на смърт, търгува се с живота и с бъдещето на хората, те не получават животоспасяващи лекарства. Някои лица на гърба на здравната система и на живота на хората реализират печалба, изкарват пари на гърба на умиращи хора, добави Гешев.

Медикаментите, които са реекспортирани, не могат да бъдат купени свободно или намерени в мрежата. Схемата - на раково болни не са вливани, но са изписвани въпросните лекарства, а вливанията са ставали само на хартия.

При втората схема директно били подменяни лекарства срещу много пари, а медикаментите вместо да бъдат прилагани на пациентите, заминавали за страни от ЕС, където цената им била значително по-висока. Тепърва ще се прави експертиза на това, което е вливано на болните. Съмненията са, че не са оригинални лекарства, които не е ясно как са придобити.

Двете разследвани болници "Йоан Павел" в столицата и "Свети Мина" в Благоевград не са свързани пряко. Но групата имала ръководител. Той намирал посредниците, които се свързвали с медиците по веригата.

Двама лекари от София и фармацевт от Благоевград са задържани за схемата.