София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Седем бебета ин витро, родени по програма на Столична община

48 двойки участваха в изминалите две години

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Пет момичета и две момчета – това е резултатът за две години от ин витро програмата на Столична община за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми. Един от тези седем е малкият Калоян, появил се на бял свят преди шест месеца. Неговото семейство е едно от 48-те одобрени да участват в програмата, която работи от 2015 година.

За 39-годишната майка, детето е най-голямото щастие и с сбъдната мечта. Първите опити за бебе започват преди четири години. Опитите са неуспешни, а след направени изследвания жената разбира, че има проблем.

Успешната процедурата по зачеване, благодарение на която малкият Калоян се е родил, е извършена в столичната болница „Надежда“, която е една от десетте, имащи сключен договор със Столична община.

Към този момент десет нови кандидати са подали документи по програмата. Тя финансира манипулация с донорски яйцеклетки. Жените, имащи право на участие трябва да са до 50-годишна възраст.

Бюджетът е 70 хиляди лева. 2560 лв. е сумата, която получава една двойка, но тя не се дава на ръка, а се превежда на болницата, където ще се извърши процедурата.

По ин витро програмата може да се кандидатства през цялата година, а единственото условие е да подготвите необходимите документи. Това е крачката, която е дала смисъл в живота на Олга и нейното семейство. Въпреки нелеките манипулации тя не отказва, в името на Калоян.

Мечтата си да станат майки ще сбъднат още няколко вече бременни жени, преминали програмата.