София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЕМ разгледа казуса" Каменаров"

Лекарката издала проверявания болничен лист говори пред "Евроком"

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Съветът за електронни медии е разгледал по време на днешното си редовно заседание, казуса с болния директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров, пропуснал да се яви на делото, по което е обвиняем, но присъствал на конференция в Брюксел. Това заяви специално за телевизия "Еворком" Бетина Жотева - временно изпълняваща длъжността председател на СЕМ.
 
Жотева обясни още, че Съветът няма правомощия да разглежда и санкционира действията на генералния директор, но по време на днешното събрание, членовете са призовали Каменаров да отговаря на високите морални стандарти на заемания от него пост. 
 
Любопитен щрих към ситуацията е, че според Закона за радиото и телевизията СЕМ осъществява контрол и дава разрешения за  задграничните командировки на шефовете на БНТ и БНР. В тази връзка, Жотева обясни, че на на 12-ти февруари Каменаров е съобщил за предстояща командировка в Брюксел за датите 19-20 февруари. Никой от СЕМ не имал информация за пуснатия болничен за периода 14-20 февруари.
 
Телевизия "Евроком" се свърза и доктор Емилия Баракова от столичното 14 ДКЦ, издала болничния лист на Константин Каменаров, станал обект на съдебна проверка.
 
Резултатите от назначената проверка от съда относно легитимността на издадения болничен, вероятно ще станат ясни на 13-ти март, за когато е насрочено следващото заседание  по делото.
 
До момента няма реакция от страна на прокуратурата, която води обвинението срещу Каменаров. Все още липсва и официална позиция на ръководството на БНТ по този случай.
 
Припомняме, че срещу Каменаров се води дело за шофиране в нетрезво състояние с 1,6 промила алкохол в кръвта. На първа инстанция той вече е осъден  условно на  годена и три месеца лишаване  от свобода. От изхода на делото на втора инстанция зависи дали Константин Каменаров ще остане генерален директор на БНТ. Близо година шефът на медията не се явява в съдебна зала по различни поводи и така отлага произнасянето на присъдата. Заради отсъствието си той вече е и глобяван с 1000 лева за неуважение към съда и злоупотреба с право.