София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сензация в слалома в Пьонгчан

Марсел Хиршер отпадна още в първия манш

6 годиниСпортни 12 Боряна Райчева

В изключителна драма се превърна слалома при мъжете на олимпийските игри в Пьонгчанг, като считаните за сигурни медалисти Марсел Хиршер от Австрия и Хенрик Кристоферсен от Норвегия не завършиха.
Големият фаворит в дисциплината Марсел Хиршер се провали шумно още в първия манш, като пропусна врата в средата на дистанцията и приключи участието си, а лидерът след първото спускане Кристоферсен се провали в началото на втория манш. Двамата българи на старта - Алберт Попов и Камен Златков, също не успяха да преодолеят трасето, като отпаднаха в първия манш.
С провала си Хиршер се присъедини към компанията на считаната за сигурна победителка при жените в слалома Микаела Шифрин, която също не спечели считания за сигурен медал в коронната си дисциплина.
Австриецът, който вече взе две титли в Пьонгчанг от гигантския слалом и комбинацията, не беше отпадал в първи манш от 14 януари 2016 година, като това се случи отново в Азия по време на старт за Световната купа в Япония.
По ирония на съдбата вратите за слалома бяха наредени от треньора на Австрия, но това не му се оказа от полза. Хиршер тръгна лошо, като загуби време още в началото, след което предприе риск и загуби.
Лидерът след първия манш стана Хенрик Кристоферсен от Норвегия, но той пропусна врата в началото на втория манш и така и не успя да се възползва от отсъствието на Хиршер от пистата.
Така шампион стана Андре Мирер от Швеция, който вървеше втори след първия манш. Подиума допълниха швейцарецът Рамон Ценхойзерн и Михаел Мат, които изостанаха съответно на 0,34 и 0,67 секунди зад Мирер.