София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Септември протестира срещу опитите на кмета да унищожи туризма в района

Протестът ще се проведе в събота

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Жителите на община Септември протестират срещу опитите на кмета Марин Рачев да унищожи туризма в района. На 8 юли 2017 г. (събота) от 19:30 ч. хората ще се съберат в обществения клуб на площада на с. Варвара, за да сформират Инициативен комитет, който да предприеме мерки срещу действията на кмета на общината.

Според тях чрез административен натиск Марин Рачев се опитва да ограничи използването на един от най-важните туристически ресурси в района - минералната вода.

На 9 юли 2017 г. от 12,00 ч. жители на община Септември ще се съберат край пътя Пазарджик - Банско, а преди това ще има протест на закрито, за да изразят публично недоволството си срещу кмета Марин Рачев.

Хората не са съгласни със 7-кратното увеличаване на таксата за водопреноса - до 3,60 лева на куб. метър. Според тях това ще доведе до драстичен скок в цената на туристическите услуги, което ще ги направи неконкурентни с други региони в страната, където водопреносът е в пъти по-евтин.

От туризма в района се издържат много семейства, които работят в различни туристически обекти. Високата такса за водопренос ще спре достъпа на местните жители до обществените бани, тъй като цените ще станат непосилни за тях.

Общественото недоволство е породено и поради пълния отказ на кмета да се вземат редица решения от местно значение след проведен диалог и информираност на населението.

На 3 юли т.г. над 50 човека протестираха пред сградата на Община Септември с искане кметът да им обясни защо се опитва да им отнеме прехраната. Марин Рачев обаче отказа да се срещне с тях с обяснението, че е в обедна почивка.