София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сергей Скрипал е мъртъв?

Близките му нямат вест от него и дъщеря му

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Близките на бившия руски агент Сергей Скрипал подозират, че той може да не е жив. Това каза пред Риа Новости племенницата му Виктория Скрипал.

Последният път, когато дъщерята на Сергей Скрипал – Юлия, се свързва с близките си е на рождения ден на бабата Елена Яковлевна в края на юли. После е обяснила, че баща й се възстановява, но му е направена трахеотомия, заради което не може да говори. Момичето е казало, че тръбата скоро ще бъде премахната и бащата й ще се обади на роднините си.

Оттогава обаче не са получавали никаква вест от двамата Скрипал. Виктория посочи, че близките й започват да подозират, че Сергей е мъртъв или състоянието му е много тежко.

"Защо ние мислим така? Защото Юлия каза, че три дни по-късно, че баща й ще се обади, че има голямо желание. Чакаме, особено моята баба, тя е в очакване на обаждане от сина си ... Той е добър човек. Той обича майка си и при всяка удобна възможност той щеше да я чуе", каза Виктория Скрипал и допълни, че не вярва, че чичо й ще се върне в Русия.

Според нея, най-странното е, че няма никакви снимки в пресата на Сергей Скрипал след отравянето, за разлика от случая с Александър Литвиненко.

"В пресата имаше снимки на Литвиненко в болничната стая. Не виждам никакви снимки на чичо ми, на които да е разговарял с журналисти. Медии дори не са допускани до болницата. Персоналът там е толкова уплашен, че за всякаква сума пари не се съгласи да да бъдат направени снимки и ние не разбираме какво е толкова ужасено може да визим?“, пита племенницата на Сергей Скрипал.

Припомняме, че на  4 март бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия баха отровени в Солсбъри с нервнопаралитичния агент „Новичок“. Това предизвика огромен международен скандал.  Лондон обяви Русия, че е замесена в инцидента, но Москва категорично отрече.

Руската страна многократно поиска достъп до разследването и ранените граждани. Британските власти пренебрегнаха всички искания.