София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сериозни щети от вятъра в цялата страна

Хиляди в Монтана останаха с без ток, В Благоевград падна фасадата на мола

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Ураганният вятър, достигащ на места  до над 140 км/ч. нанесе причини щети в почти цялата страна.
 
Най-тежко е положението в Благоевград и Монтана. До 90 км/ч. стигнаха поривите на вятъра в Монтанско, което стана причина  хиляди хора в областта да останат без ток снощи. Стихията събори и  част от изолацията на финансово-стопанска гимназия в града. Пред „Нова телевизия“ директорът на пожарната в Монтана даде повече подробности за обстановката.
 
По думите му в момента няма цели населени места без ток, а само отделни абонати. Той съобщи още, че мъж е бил спасен в язовир Огоста, когато вятърът е повлякъл лодката му навътре.
 
Бурният вятър събори и фасадата на мол в Благоевград. За щастие, жертви и пострадали няма, въпреки че мястото е изключително оживено. Инцидента се случва снощи около 18:00 часа. От полицията в града съобщават, че  под напора на силния вятър външната част на сградата на мола фатално се огънала, след което е  последвал силен тътен и за миг пред входа на търговския център се стоварили тонове ламарина. 
 
Свидетели на случилото се разказват, че след започването на силния вятър са помолили охраната на мола да влязат вътре, чу ли са шум, след което са видели как фасадата пада. 
 
Освен двата в Монтана и Благоевград, инциденти, макари и не толкова сериозни има почти в цялата страна. От пожарната съобщиха, че в рамките на вчерашния ден са получени общо 452 сигнала за произшествия, от които 320 за пожари. Над 8000 абонати на ЧЕЗ в Западна България са останали без ток. Стихията стигна почти до село Черни връх. Преди пика на бурята стопаните в село Ботево започнаха превантивно да укрепват покривите. В ранния следобед ураганът нанесе първите щети в Козлодуй. Огромен клон падна на главната улица в града, повлече проводници и част от къщите останаха без ток. 
 
Очаква се силният вятър да се задържи и през целия днешен ден.