София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЕТА влиза в сила

Споразумението между ЕС и Канада обаче трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Влиза в сила споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада -СЕТА. Влизането в сила обаче не е окончателно, тъй като трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всички страни членки на ЕС, а след това и от Европейския парламент.

Досега то е ратифицирано само от Дания и Литва.

В България президентът Румен Радев сезира Конституционния съд относно ратификацията на споразумението, но засега магистратите не са се произнесли. Искането на президента не беше публикувано, но според информацията от президентството питането не за СЕТА по същество, а само за ратификацията

Противниците на СЕТА изтъкват, че споразумението може да се отрази негативно особено на по-малките икономически субекти и се опасяват от вредни въздействия върху здравето на хората и околната среда.

Привържениците на споразумението сочат, че то ще премахне голяма част от търговските мита и ще улесни достъпа да пазарите на ЕС и Канада.