София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Севера и Юга подписват мирен договор в края на 2018

Рейтингът на Мун Дже Ин рекордно нисък

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Република Корея се стреми да подпише мирен договор с КНДР преди края на тази година. Това заяви южнокорейският президент Мун Джу Ин в интервю, публикувано в петък в индонезийския вестник " Компас", предаде ТАСС. 

"Би било хубаво, ако в края на годината бъде обявен краят на войната, което ще сложи край на враждебността на Корейския полуостров и ще бъде практическа стъпка за установяване на доверие между Сеул и Пхенян", Мун Дже Ин.

 Официално две корейски държави все още са във война, след като конфликтът от 1950-1953 г. завърши с подписването на временно примирие.

Мун Дже Ин подчерта, че лидерите на двете страни са се съгласили предварително да постигнат пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и да установят траен мир. "Въпросът е само искреното прилагане на разпоредбите на тези споразумения и планираме да постигнем значителен напредък в края на 2018 г. в този процес, така че да няма връщане назад", казва още южнокорейският държавен глава.

Президентът обеща, че Сеул "ще предприеме всички необходими стъпки не само за развиване на отношенията с Пхенян, но и за развитие на отношенията между Севера и САЩ и за ускоряване на процеса на дегенерация."

В четвъртък Сеул съобщи, че е постигнато споразумение с КНДР за провеждане на следващата (трета) среща на върха на лидерите на двете страни в Пхенян от 18 до 20 септември.

Същевременно стана ясно, че рейтингът на президента Мун Дже Ин е рекордно нисък. За първи път в историята доверието в президента на Южна Корея е под 50%.

42% от анкетираните не одобряват дейността на президента. Основната причина за спада в рейтинга е продължаващото нарастване на безработицата, което се дължи на приемането на закон за повишаване на минималната работна заплата с 16.4%. През следващата година следващото му увеличение се очаква да бъде 10,9%.

Мун Дже Ин обаче не възнамерява да изостави курса си, настоявайки, че в крайна сметка ще успее да постигне целта си за рестартиране на икономиката на страната.