София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Северен поток-2 е разрушаването на Европа?

Петро Порошенко говори за проекта за газопровода

6 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Президентът на Украйна Петро Порошенко вярва, че целта на газопровода "Северен поток-2" е "разрушаването на Европа", пише немското издание на Frankfurter Allgemeine, цитирано от РИА Новости.

"Изграждане на Северен поток- 2 е чисто геополитически проект на Кремъл, който няма нищо общо с икономическите и частни интереси, а просто се опитва да подкопае единството на Европа. Винаги такава е била идеологията на енергийната политика на Кремъл“, каза украинският лидер.

Изграждането на тръбопровода, според Порошенко, задържа "агресора", но веднага след като "Северен поток - 2" бъде изпълнен с руския газопровод, заобикаляйки Източна Европа и Украйна, Кремъл ще започне "още по-твърд подход" към европейските ценности.

"Мнозина в Европа гледат на това като опит да се „храни чудовище". Инвестицията в Северен поток-2 е инвестиция в разширяването на Европа. В Европа в момента има две възможности:  да се подкрепят тези, които искат да се обедини Европа или да се изгради изцяло ненужни тръбопровод, който ще я свърже с държавата, която открито я презира", обобщи Порошенко.

Газопроводът "Северен поток-2" е предназначен да оказва политически натиск на европейски страни, каза по-рано украински премиер Владимир Гройсман по време на срещата си с министъра на икономиката на Германия.

"За Русия това е печеливш проект, който в дългосрочен план ще гарантира зависимостта от него в цяла Европа", коментира Гройсман от пресслужбата на украинското правителство.

Според украинския премиер "Северен поток-2" е "изключително геополитическо строителство", което носи "пряка заплаха" за Киев.

"Северен поток-2" включва изграждането на две струни от газопровод с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Новият тръбопровод е планиран да бъде построен до текущия "Северен поток".

Срещу проекта се обявиха няколко държави, по-специално Украйна и Съединените щати. Киев се страхува от загуба на приходи от транзита на руско гориво и Вашингтон възнамерява да доставя втечнен природен газ за Европа.