София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Северна и Южна Америка обединени относно Венецуела

Настояват за насрочване на нови избори

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Северна и Южна Америка се обединиха в позицията си относно ситуацията във Венецуела. Това се случи на среща на външните министри на членките на Организацията на американските държави в Канкун, Мексико, предаде "Ройтерс".

В съвместно изявление, Бразилия, САЩ и още 10 от общо 34 членки осъдиха политиката на Каракас, която подкопава демокрацията, нарушава правата на човека и води нацията към мизерия.

В изявлението се настоява за насрочване на нови избори, осигуряване на възможност за достъп на хуманитарна помощ до нуждаещите се, освобождаване на опозиционните лидери от затвора и диалог между всички партии.

От ОАД настояват президентът Николас Мадуро да се откаже от планирания за 30 юли вот за парламент, който да преработи конституцията, така че управляващите да се задържат на власт.

Външният министър на Венецуела Делси Родригес реагира остро на тези изявления, като обвини ОАД, че тласка страната й към война. Тя иронизира изказването на американския представител заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, като го нарече "шефа" и обяви, че Организацията е под контрола на Вашингтон.

Опозицията се противопостави на свикването на Народно събрание, което да прави промени по конституцията.

Припомняме, че най-малко 70 души загинаха по време на протестите във Венецуела, които продължават вече няколко месеца.

Президентът Николас Мадуро обвини политическите си противници за насилията и жертвите в демонстрациите. Той твърди също така, че чужди сили стоят зад протестите.