София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЕВЕРНА И ЮЖНА КОРЕЯ ПРЕГОВАРЯТ ВТОРИ ДЕН БЕЗ РЕЗУЛТАТ

ПХЕНЯН НАСОЧИ ДЕСАНТНИ КАТЕРИ НА ЮГ

9 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Вече втора нощ при закрити врати продължават преговорите между високопоставени представители на Северна и Южна Корея в демилитаризираната зона в Пханмунджом.

В събота делегациите прекараха на масата на преговорите над 10 часа без резултат, след което разговорите бяха прекъснати. В неделя те продължиха, като до момента няма информация за протичането на срещата по същество. От страна на Южна Корея преговарят секретарят на президента и министърът по въпросите на националното обединение. Пхенян е представляван от шефа на Главното политическо управление на армията и завеждащия отдел по въпросите на обединението към Трудовата партия на Северна Корея. Целта на срещите е да се намери изход от напрегната ситуация през последните няколко дни между двете държави. До неприятната ситуация се стигна след като Северна Корея обстрелва южнокорейска база в близост до границата, заради високоговорители, излъчващи антикомунистически послания. От своя страна Южна Корея отговори с артилерийски обстрел. След което севернокорейският лидер Ким Чен Ун нареди армията на страната да бъде в пълна бойна готовност. Междувременно стана ясно, че Северна Корея е насочила десет десантни катера - амфибии със специални войски на борда към морската граница с южната й съседка в Жълто море.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова двете държави да се възползват от възобновяването на разговорите, за да постигнат стабилности мир. Той заяви, че участниците трябва да увеличат усилията си за преодоляване на разногласията и да се въздържат от действия, които са неблагоприятни за диалога.