София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Северна и Южна Корея с комуникация по море

Увеличила ли е Северна Корея производството на гориво за ядрено оръжие?

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Северна и Южна Корея започнаха нов канал за комуникация по море. Кораби от свете страни осъществиха радиовръзка за пръв път от 10 години. Комуникацията между двата плавателни съда е протекла без проблем, а чрез тях двете Кореи показват и на практика договоркитв, които направиха по време на подписването на споразумението по между им на 27 април. Тогава двамата лидери си обещаха да намалят поетапно военното напрежение между двете Кореи.

Лидерите на КНДР и САЩ също проведоха историческа среща. Вашингтон настоява за пълно ядрено разоръжаване на Пхенян, тъй като притежаването на ядрени оръжия е нарушение на резолюции на ООН. 

Американските разузнавателни агенции вярват, че Северна Корея е увеличила производството на гориво за ядрени оръжия в много тайни обекти в последните месеци и може да се опита да скрие това, докато се стреми към постигането на отстъпки в преговорите по ядрената си програма със САЩ.  Те смятат, че Северна Корея има повече от един тайни ядрени обекти в допълнение с познатия обект в Йонпьон.

Близо година и половина след встъпването си в длъжност правителството на президента Доналд Тръмп успя да попълни един от най-важните за САЩ дипломатически постове, след като Сенатът единодушно одобри бившия шеф на Тихоокеанското командване Хари Харис за посланик на страната в Южна Корея, предаде Ройтерс.

Очаква се Харис да заеме новия си пост в началото на юли. Тази ключова позиция е вакантна от влизането на Тръмп в Белия дом през януари 2017 г.

Адмиралът в оставка става посланик в момент, когато Южна Корея и САЩ работят в тясно сътрудничество за убеждаването на Севера Корея да се откаже от програмата си за ядрени оръжия, която сега застрашава САЩ.