София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лидерите на Северна и Южна Корея се срещат на 27 април

От Синия дом приветстват посещението на Ким Чен ун в Китай

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Определиха датата на срещата на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. Това ще стане на 27 април, тази година, обявиха двете страни след преговори на високо равнище, съобщават световните информационни агенции.

Припомняме, че висши предстеватели на Северна и Южна Корея се срещнаха днес за преговори в севернокорейското село Паджу, намиращо се край границата между двете страни. На срещата бе обсъдена подготовката за предвидената през  април среща между лидерите на двете държави - Ким Чен ун и Мун Дже ин.

По-рано администрацията на президента на Република Корея приветства посещението на лидера на КНДР Ким Чен ун  в Китай и разговорите му с председателя на Китайската народна република Ши Джинпинг. Това заяви в четвъртък в брифинг в Сеул, официален представител на Синята къща Ким Йи Гем.

„От голямо значение е фактът, че по време на срещата в Пекин Ким Чен ун  ясно е изразен ангажимент към ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и е потвърдена готовността за провеждане срещи на върха с Южна Корея и САЩ", - каза Ким Йи Гем, цитиран от ТАСС.

Той посочи, че разговорите между лидерите на Китай и КНДР свидетелстват за активното участие на Пекин в усилията на световната общност, насочени към ядреното разоръжаване на КНДР. "Убедени сме, че участието на Китай в диалога, чиято цел е мирът на Корейския полуостров, ще допринесе за стабилизиране на ситуацията в региона", добави представителят на южнокорейската администрация.

Той изрази надежда, че планира през април и май среща на Ким Чен ун с лидера на Южна Корея Мун Дже Ин и президента на САЩ Доналд Тръмп "ще положи основите за ядрено разоръжаване и траен мир на Корейския полуостров".

Ким Чен ун посети Китай на неофициално посещение от 25 до 28 март. По време на пътуването бяха проведени разговори между лидера на КНДР и президента на Китай.