София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Северна Корея: Действията на САЩ са „прелюдия към война“

САЩ предупредиха гражданите си да избягват Северна Корея

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Решението на Вашингтон да проведе през юни тази година учение по евакуация на американските граждани в Южна Корея Северна Корея счита за "прелюдия към война", информира северокорейският вестник „Нодон Синмун“ в отговор на намерението на Вашингтон да проведе през юни (два месеца по-рано от обикновено) упражнение по евакуация на американци, включително и на военни семейства в Южна Корея.
Това решение е взето с цел сплашване на Пхенян, подчертава изданието, като посочва, че „САЩ са в състояние да започнат война по всяко време“. В този контекст „Нодон Синмун“ коментира, че „Вашингтон трябва да вземе мерки, за да спаси стотиците милиони американци в континенталната част на САШ, а не да се грижи само за безопасността на тези, които са в Южна Корея“.
САЩ и Северна Корея не поддържат дипломатически отношения. На политическо ниво напрежението между тях се наблюдава в продължение на много години. Интересите на САЩ в Пхенян са представлявани от посолството на Швеция.
Държавният департамент предупреди американците да избягват пътуване до Северна Корея, след като на територията на страната беше задържан четвърти американски гражданин.