София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЕВЕРНА КОРЕЯ ИЗСТРЕЛЯ В КОСМОСА РАКЕТА СЪС САТЕЛИТ

СВЕТОВНИТЕ СИЛИ СВИКАХА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Северна Корея изстреля в космоса ракета-носител със сателит в нарушение на резолюциите на ООН. Съседните държави и световните сили свикаха извънредно заседание на Съвета за сигурност, предадоха ТАСС и БТА.

Ракетата беше изстреляна над Жълто море точно в 9:00 часа сутринта местно време. Американското стратегическо разузнаване потвърди, че операцията е успешна. Засега не е потвърдено дали ракетата е успяла да освободи преносимия сателит. Той ще обикаля Земята на всеки 94 минути. Освен за извеждане на сателити, технологията може да бъде използвана и за пренасяне на ядрени бойни глави от междуконтинентални ракети.
Властите на Пхенян нe се вслушаха в призивите на международната общност и за пореден път демонстрираха предизвикателно пренебрежение към нормите на международното право. Това заяви днес руското външно министерство във връзка с изстрелването на ракета от Северна Корея, предаде ТАСС.
Часове след като Северна Корея изстреля ракетата, беше съобщено, че САЩ и Южна Корея започват формални преговори за разполагане на американски ракетни системи на корейска територия.
Франция окачестви като "безразсъдна провокация" изстрелването на ракетата и призова за бърза и строга реакция на международната общност в Съвета за сигурност на ООН, предаде Франс прес. Японският премиер Шиндзо Абеопредели случилото се като абсолютно нетърпимо. Кандидатът за президент на САЩ Джеб Буш обяви, че ако бъде избран и ако се наложи, ще нанесе превантивен удар срещу Пхенян.
Съветът за сигурност на ООН ще се събере привечер българско време в Ню Йорк, за да обсъди мерки срещу Северна Корея.
Припомняме, че точно преди месец Северна Корея изпита атомна бомба, което накара Съединените щати, Япония и Южна Корея да се заканят да накажат Севера с ожесточаване на международните санкции.