София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Северна Корея може завърши успешно ядрената си програма до година

Очаква се нов ракетен тест на КНДР

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Северна Корея може да обяви, че е завършила успешно ядрената си програма в рамките на една година, съобщи министърът за обединението на Южна Корея.

"Експерти смятат, че на Северна Корея може да ѝ отнеме две-три или повече години, но те разработват ядрените си способности по-бързо, отколкото се очакваше, и не можем да изключим възможността Пхенян да обяви, че програмата е завършена за година", каза министър Чо Мьонг-гьон в Сеул.

Часове по-рано източници от японското правителство съобщиха, че са засекли сигнали, които показват, че Северна Корея може да подготвя още един тест на балистична ракета. Такива изпитания не са извършвани от септември, а преди това от април досега комунистическата държава изстрелваше средно по две или три ракети на месец. При последния ракета премина над северния японски остров Хокайдо.

Агенция "Киодо" съобщи късно в понеделник, че японското правителство е нащрек заради сигналите, допускайки възможност за тест в близките дни. Според информацията на "Киодо" обаче сигналите може да са свързани и със зимни учения на севернокорейската армия. Южнокорейската "Йонхап" каза, че подобни индикации са засечени и от властите във Вашингтон и Сеул.

Южнокорейският министър Чо същевременно отбеляза, че ще е нужно още време, за да се види дали сигналите са свързани с ядрени или ракетни тестове.

Режимът в Пхенян настоява, че оръжейните му програми са нужни като възможен отговор на американските планове за нападение, каквито Вашингтон отрича да има.