София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Северна Корея подготвя мащабен военен парад

Не е ясно дали ще бъдат показани балистични ракети

5 годиниОбщество 14 Боряна Райчева

Сателитните изображения показват, че Северна Корея е готова да организира друг военен парад на фона на новите притеснения, че дипломатическите усилия за пълно ядрено разоръжаване на Пхенян са в застой. Не е ясно обаче дали ще бъдат показани някой от най-големите балистични ракети в страната, пише Ройтерс.

Пхенян се готви да организира редица важни събития на 9 септември, за 70-годишнината от основаването на страната, включително военен парад. Възможни са посещения на чуждестранни делегации и, за първи път от пет години,  масова хореография, известна като "Масовите игри".

Парадите отдавна са начин Северна Корея да демонстрира военната си сила, а шоуто през септември идва на фона на чувствителните преговори за бъдещето на арсенала на страната за ядрени и балистични ракети.

Севернокорейският лидер Ким Чен ун се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп през юни и се съгласи да "работи за пълната денуклеаризация на Корейския полуостров", но преговорите оттогава насам изглеждат в застой и двете страни все повече критикуват другия за липсата на напредък.

На базата на търговски сателитни изображения, събрани от Planet Labs Inc., анализатори смятат, че септемврийският военен парад вероятно ще бъде много подобен на този, организиран на 8 февруари, но засега няма следи от противоречивите междуконтинентални балистични ракети (ICBM), които могат да се насочат към Съединените щати.