София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Северна Корея пуска изкуствени спътници

Пхенян: ООН манипулира резолюциите срещу нас

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Северна Корея обяви, че ще продължи да изпълнява своята петгодишна космическа програма, която включва изстрелването на няколко изкуствени спътника, единият от които ще е стационарен. Според властите, космическата програма ще направи по-добър живота на хората в страната.

Някои страни манипуларит резолюциите на ООН със санкциите срещу нас и така се опитват да пречат на развитието на космическата ни програма. Това са недопустими действия. Всяка суверенна държава има право на развитие на своя космическа програма“, се казва в официално изявление на ръководството на Северна Корея.

Санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН касаят именно амбициите на Пхенян да развие плановете си за изстрелване в космоса на спътници. Причината е, че световната общност се опасява, че тази програма е насочена към създаване на двигатели за балистични ракети.