София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Северна Корея: Тръмп е изкуфял старец

Президентът е в отлично здраве, показват медицинските тестове

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

КНДР разкритикува язвително президента на САЩ Доналд Тръмп, след като той написа в Туитър, че неговия ядрен бутон е по-голям от този на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и работи по-добре, предава БГНЕС.

„Хората по цял свят са силно притеснени от факта, че от ден на ден се влошава психическото състояние на Тръмп, който има достъп до ядрения бутон. Работата е там, че ако такъв изкуфял старец като Тръмп бъде оставен действа, не е ясно да каква невъобразима катастрофа ще доведе това”, се казва в коментар на централния севернокорейски вестник и орган на ЦК на Корейската работническа партия „Родон синмун”.

Изданието призовава Вашингтон да действа „разумно” и предупреждава, че „денят, в който САЩ провокират ядрена война на Корейския полуостров, ще е последният ден на САЩ”. Тръмп написа текста си в Туитър след като в новогодишното си обръщение към народа Ким Чен Ун заяви, че ядреният бутон е на бюрото му и САЩ не трябва да забравят това. Ким съобщи също, че КНДР е създала атомно оръжие, което може да достигне всяка точка от територията на САЩ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е в "отлично здраве", съобщи главният лекар на Белия дом Рони Джаксън след медицински преглед на Тръмп, проведен на 13 януари.

Доктор Джаксън обяви това пред журналисти и ги запозна с някои подробности. Според него Тръмп е годен "да изпълнява служебните си задължения" и има "голяма вероятност без каквито и да е медицински проблеми да изпълнява тези задължения до края на мандата си".

Президентът, който е висок 190 см, тежи 108 килограма и "би искал да отслабне с 5 - 7 килограма". "Сърцето на президента работи нормални, той е енергичен", добави лекарят като напомни, че главата на Белия дом не употребява спиртни напитки и не пуши, обича да играе голф.

На 14 юни Тръмп ще стане на 72 години, взема лекарства срещу опадане на косата, както и за намаляване на равнището на холестерола, добави Джаксън. Медицинските изследвания на Тръмп са направени в Националния медицински център на ВМС на САЩ "Уолтър Рид".