София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Северна Корея: Войната ще започне всеки момент

Искаме мирно решение на конфликта, потвърждават от Белия дом

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Във всеки един момент на Корейския полуостров може да започне ядрена война, заяви заместник-постоянния представител на Северна Корей в ООН Ким Ин Рен. Той обвини САЩ, че екстремна и директна ядрена заплаха и защити правото на Пхенян да се защити. По неговите думи, цялакта континентална част на Америка е в обсега на огнената мощ на Северна Корея.
Заради действията на Съединените Щати, ситуацията на Корейския полуостров е достигнала критичната точка, подчерта Рен по време на заседанието на 1-ия комитет на генералната асамблея на ООН. ТОва е структурата, която се занимава с въпросите на разоръжаването и международната безопасност.
Той допълни, че нито една държава не е била подлагана на такава заплаха от САЩ, както Северна Корея. В същото време той потвърди отказа на режима на Ким Чен Ун да подпише договор с останалите страни от ООН. "Докато САЩ ни заплашват и шантажират, СЕверна Корея няма да се присъедини към такъв договор", обяви Рен.
По-рано през седмицата държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсон, обяви, че президентът Доналд Тръмп е пределно ясен - той иска разширяване на санкциите срещу Северна КОрея и е противник на идеята за военно решение на конфликта. Медиите обаче припомнят думите на Тръмп, че преговорите, които самият Тилерсон иска да проведе, са загуба на време и енергия.
Към натиска срещу режима в Пхенян се присъедини и Русия. В понеделник президентът Владимир Путин подписа указ за въвеждане на санкции срещу страната.