София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сграда рухна в центъра на София (Обновена и допълнена)

Институциите бездействат

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Срути се част от безстопанствена сграда в центъра на София. Това видя екип на телевизия „Евроком“. Сградата се намира на бул. „Тодор Александров", като точно до нея има магазин и друга жилищна постройка. Няма пострадали, а мястото е оградено с лента на гражданска защита.
Елена живее в жилищната сграда до рушещата се постройка и е един от първите хора, видели срутилите парчета.
Веднага след това Елена и приятелят й се обаждат на телефон 112, за да сигнализират за случилото се, откъдето им обещават да сигнализират отговорните институции, а докато ги чакат предприемат сами действия.
Представители на общината пристигат час и четиридесет минути по-късно.
Елена живее в кооперацията до сградата от 4 години, оттогава до днес в общината са подавани множество жалби срещу рушещата се постройка, но реакция от общината няма, а живеещите в сградата са свикнали да живеят с опасността, която тя представлява.
Неофициално живеещите и работещите около сградата споделиха пред екипа ни, че тя е била собственост на възрастен часовникар, а след смъртта му е наследена от децата му, които не полагали грижи за нея. Говори се още, че има заинтересовани лица, които биха спечелили, ако сградата бъде съборена. 
В рамките на работния ден екипа на телевизия „Евроком“ направи многократни опити да се свърже с представители на Столична община и конкретно с архитект Влади Калинов, който отговаря за тези въпроси, но всички те останаха безрезултатни. 
Предстои да видим ще бъдат ли предприети адекватни действия от страна на  институциите или, както често се случва в България, ще  се чака времето и природата да свършат своето и ще се молим само да няма жертви.