София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ШАМПИОНИ СМЕ ПО ЕНЕРГИЙНА БЕДНОСТ

ОТ 2016 Г. СТАВАМЕ ЛИБЕРАЛИЗИРАН ПАЗАР

9 годиниИкономика 9 Боряна Райчева

Ще бъде направено всичко възможно от новия състав на комисията и лично от мен да няма покачване на цената на тока за битовите потребители. Това заяви Иван Иванов, новият председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в студиото на сутрешния блок на Нова тв. „Здравей България“. Само преди няколко месеца токът поскъпна с 10 на сто. Не е нормално да има второ голямо поскъпване в рамките на една година.
България е на второ място по брой на енергийно бедни домакинства. Ако има поскъпване, ще излезем на първо място, подчерта още той.
В ЕС под енергийна бедност се разбира сметка за ток, която надвишава 10 на сто от бюджета на домакинството. У нас над 60 на сто са тези домакинства, допълни той.
Страни като Таджикистан и Узбекистан са с по-малко енергийно бедни домакинства в сравнение с нашата страна. Ние сме практически шампиони по енергийна бедност, подчерта отново той.
Освен това не смятам, че едно поскъпване ще доведе до решаване на проблемите на сектора, само реформите могат да гарантират промени, заяви Иван Иванов, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
Нашата цел е през 2016 г. нашата енергетика да премине към либерализиран пазар. От гледна точка на потребителя либерализацията ще има положителен ефект. В цял свят конкуренцията ражда по-ниски цени и по-високо качество. Основните фактори, които поддържаха високата цена на тока трябва да минат под общи критерии, поясни той.
До 01.07 НЕК трябва да изплати старите си задължения към централите и да влязат в сила новите цени, които да са по-добри за потребителите.
Според мен всеки във веригата от производителите до дружествата трябва да поемат своята отговорност, заяви Иванов. Потребителите поеха своята част като сметката им беше повишена с 10 на сто. Всеки трябва да направи крачка към стабилизиране на енергетиката.
Само за първите два месеца на година в Комисията по енергийно и водно регулиране са постъпили над 280 жалби, които минават и лично през мен, като разпределение към администрацията, която подготвя отговорите, поясни още той. За да се даде компетентен отговор Комисията изпраща и въпроси към самия оператор, заяви още той.
Ще направя всичко възможно, за да няма никакво повишение на цената на тока. На 30.06 ще стане ясно, то това, което съм заявил ще бъде изпълнено. Това зависи и от Народното събрание, защото ще има и още промени в енергийния закон. Но от страна на регулатора ще бъде направено всичко възможно, заяви в заключение Иванов.