Гледай
на живо

Шарково под блокада

Защитниците на стадото на баба Дора изведени от селото

Село Шарково, в което се намира едно от стадата, което според властите следва да бъде умъртвено- именно това на баба Дора денс е под блокада. Полицията  помололи всички външни лица да напуснат, така защитниците на баба Дора и не само бяха изведени на три километра от насеелното място. До насилие и сблъсъци не се стигана ,но млада жена, облечена в носия, която се опита да пробие полицейския кордон и да влезе беше арестувана  за нарушаване на разпоредбите.
 
Предполага се, че външните лица се изкарват от селото, за да не попречат на предстоящата евтаназия на животните на баба Дора, за която беше съобщено, че е абсолютно задължителна. Все още обаче от МВР и от Министерството на земеделието, храните и горите не са дали категорично потвърждение, че стадото ще бъде убито.
 
В същото време в рамките на днешния ден се направи и опит да се вземат втори проби от другото стадо в Болярово, където имаше положителна реакция при първото изследване.
 
Интересно е да се отбележи, че сред повечето местни жители вече има недоволство спрямо поведението на външните лица, като част от стопаните настояваха властите да си свършат работата и сагата да приключи. Така се стигана до словесно противопоставяне между протестиращите и живеещите в селото.