София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Шефът на БДЖ алармира за злоупотреби в компанията

Сигнал е изпратен до ДАНС и транспортното министерство

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Нов скандал за злоупотреби в държавата – този път в БДЖ. Главният изпълнителен директор на БДЖ Холдинг Владимир Владимиров е депозирал при министър Росен Желязков доклад от вътрешен одит в жп компанията, в който директно се говори за злоупотреби при обществените поръчки, некачествени ремонти и неспазване на елементарни мерки за безопасност във фирмата, които застрашават живота и здравето на хората, пътуващи във влаковете, научи OFFNews.

В доклада се посочва, че жп компанията няма здрав и надежден подвижен състав, с който да обслужва клиентите си, като вината за тежкото състояние на превозвача Владимиров хвърля върху зам.-министър Велик Занчев, с когото управляваха железницата в комбина преди Занчев да стане заместник на Ивайло Московски в третото правителство на Бойко Борисов.

Според запознати зам.-министърът пък се опитва да разкара Владимиров от ръководството на БДЖ.

Докладът Владимиров е изпратил до транспортния министър и до ДАНС. След като е пуснал сигнала до ДАНС шефът на БДЖ е излязъл в болнични и това е причината да се провали заседанието на директорския борд, което бе насрочено за този четвъртък.

Според доклада изпълнителният директор не е имал думата за най-важните и скандални обществени поръчки и че за тях е отговорен шефът на БДЖ-Пътнически превози Пламен Пешаров. Също и че Владимиров е бил изолиран при вземането на решения в Съвета на директорите на холдинга, чиито председател е именно зам.-министър Велик Занчев.