София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шефът на НСО хвърли оставка

Ангел Антонов е разследван за злоупотреби

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов е подал оставка. Формално молбата му за напускане, депозирана в понеделник вечерта, е мотивирана с преминаване на друга работа. Реалната причина обаче е прокурорска проверка за извършени от него злоупотреби. Преди няколко дни стана известно, че военно-окръжната прокуратура е започнала проверка по няколко сигнала, подадени от служители на НСО. В сигналите се твърди, че Антонов е ловувал в ловното стопанство „Кричим", а излетите му там са били маскирани като командировки.

Имало нарушения и в автопарка – роднина на Антонов е карал автомобил, предоставен на НСО за тест драйв. Антонов, който има дългогодишна кариера в МВР, бе назначен на поста от президента Росен Плевнелиев по предложение на правителството през 2014 г. Антонов получи генералски пагони в мандата на Плевнелиев при опорочена процедура, по силата на постановление на Министерския съвет, което приравнява полицейските длъжности във военни звания. Важен детайл тук е, че постановлението важи за резервисти от МВР и ДАНС, какъвто Антонов не беше към онзи момент. Все пак Антонов беше заведен като резервист по силата на текст от Закона за отбраната, който важи само за военно време. От престараване за назначаването му на всяка цена от администрациите на МС и на президента тогава не съобразиха, че Антонов ще получи военно звание, което е с една степен по-висока от тази, която се изисква за началник на НСО. Тази ситуация беше в разрез със Закона за отбраната, което наложи три месеца след назначаването на Антонов президентът Росен Плевнелиев да промени друг указ, с който се определят изискванията за военни звания за отделните служби. Така официално Антонов беше "закован" за поста.