София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шефът на НЗОК дава обяснения в парламента

Здравната комисия се събира на извънредно заседание

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

На извънредно заседание днес Здравната комисия в парламента ще изслуша шефа на НЗОК проф. Камен Плочев. Пред  депутатите той трябва да обясни за проблема с натрупаните задължения към чуждестранни здравни фондове.

Миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев. Парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на парламента подписка в подкрепа на оставката.

Причина за конфликта между Ананиев и шефа на НЗОК е писмо на проф. Плочев, в което той иска актуализация на бюджета на касата. В писмото се посочва, че задълженията на НЗОК към чуждестранни здравни фондове в края на 2017 година надвишават 271 млн.лв., като от тях просрочени са вече 133 млн. лв., а са необходими 140 млн.  за покриване на всички задължения с падеж  до края на годината.

Плочев  е упрекнат, че не е спазил процедурата по предлагане актуализация в бюджета.

БСП застана зад професор Плочев. От партията поискаха актуализация на бюджета не само на касата, но и на държавата и заявиха, че няма да подкрепят искането за оставка.