София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шефът на НЗОК: Няма да подам оставка

Натискът върху проф. Плочев идвал от политик на високо ниво

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Оставката ми бе поискана по едно обвинение, което аз отначало не можах да схвана за какво става дума. Касае се за едно писмо, което аз написах по решение на Дирекционния съвет          на НЗОК за възможността до края на годината ние да не можем да разплатим необходимите срества с европейските държави, което може да доведе до връщане на български граждани“, това обясни пред бТВ проф. Камен Плочев, управител на НЗОК. Той бе категоричен, че няма да подаде оставка. „Нищо незаконно не съм направил”, заяви проф. Плочев. 

Припомняме, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОК, защото поискал актуализация на бюджета без да я съгласува с министерството.

Плочев, обаче е категоричен, че е уведомил ведомството за намеренията си и им е изпратил писмото, което, по думите му има само уведомителен характер.

Относно информацията, че Плочев е заплашван да си подаде оставката, шефът на НЗОК обясни, че лично него никой не го е заплашвал, но най-близкият му приятел е предал заплахата от друг човек. „ Мой приятел ми каза, че с него е проведен разговор, да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и работа в държавна болница никога няма да си намеря”, разказа професорът, но отказа да каже от къде точно идва натискът.

Депутатът от БСП Славчо Велков на свой ред обяви в студиото на бТВ, че натискът срещу неговия приятел Камен Плочев идва от политик, който е на висок пост в управлението на държавата – „по-високо ниво от министър“.

Здравният министър Кирил Ананиев е имал молба към Славчо Велков  да въздейства на Плочев да подаде оставка. Според депутата от БСП, Ананиев е изпратен от някой друг.