София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Шефът на Пентагона Джеймс Матис подаде оставка

САЩ изтеглят половината си военни от Афганистан

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп нареди на Пентагона да подготви план за изтеглянето на около 7 хиляди американски военнослужещи от Афганистан, съобщава телевизия Си Ен Ен.

Това е около половината от военния контингента на САЩ. В момента в Афганистан има около 14 000 военни. Изтеглянето на 7 000 военни ще отнеме няколко месеца. По информация на Си Ен Ен Тръмп е взел решението си във вторник.

На 19 декември Тръм обяви, че американските войски се изтеглят и от Сирия. Заради разногласията си по тези въпроси с президента шефът на Пентагона  Джим Матис реши да подаде оставка.

В профила си в „Туитър“ американският държавен глава написа: "Генерал Джим Матис ще се пенсионира в края на февруари, след като е служил в администрацията ми като министър на отбраната през последните две години. По време на управлението на Джим бе постигнат огромен напредък, особено по отношение на закупуването на ново военно". Тръмп обяви, че кандидатурата на новия министър на отбраната ще бъде представена скоро.

От своя страна, с официално писмо, Матис заяви, че напуска Пентагона заради разногласия президента Тръмп.  "Тъй като сте в правото си да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до вашите, смятам за правилно да се оттегля", пише министърът на отбраната на САЩ.

Джеймс Матис беше категорично против предстоящото изтегляне на американските войници от Сирия.

„Смятам, че трябва да подхождаме твърдо и недвусмислено към онези страни, чиито стратегически интереси се пресичат все по-напрегнато с нашите“, пише Матис, сочейки Китай и Русия.

„Разбиранията ми, че към съюзниците трябва да се отнасяме с уважение, като наред с това сме проницателни както по отношение на злонамерените сили, така и на стратегическите съперници, са оформени в резултат на 40-годишният ми опит в тази област. Трябва да направим всичко възможно да развиваме международен ред, който благоприятства максимално нашата сигурност, благосъстояние и ценности, а за да постигнем това, разчитаме на солидарността в нашите съюзи“, изтъква Джим Матис.