София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Схемата в ДАБЧ – корупция на високо ниво без аналог у нас

Спецпрокуратурата с подробности за тарифи и документи в бидони

5 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Прокуратурата и комисия „Антимафия“ разкриха подробности за арестите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). При операцията беше разбита корупционна схема за издаване на удостоверения за българско гражданство. Арестуван бе шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев и още над 20 души.

Зам.-главният прокурор  Иван Гешев обясни, че корупцията в ДАБЧ е била обект на разследване от Специализираната прокуратура от около година. От април има правомощия по случая и антикорупционната комисия. Той уточни, че това е „най-високият случай на корупция по високите етажи на властта и няма аналогия у нас“.

По думите на Гешев в тази структура работи един кръг от много мотивирани хора, които плащат висока цена за това. Въпреки това работата им дава резултати, които не са наблюдавали преди в България. Той благодари за подкрепата от страна на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор.

„Въпросите защо тези акции се случват сега обезценяват труда на един колектив. Правим тези акции сега, защото сме събрали конкретни доказателства за конкретни престъпления в този момент. Вторият отговор е, че т.нар. корупция по високите етажи на властта се разследва от 1 година. Третият аргумент е, че моделът на специализираната прокуратура започва да дава определени видими резултати, които българският гражданин очаква.  Четвъртият аргумент е, че зад тези успехи стоят екипи, които работят в мизерни условия, но правят всичко възможно, за да доведат разследванията докрай. Петият аргумент е, че специализираната прокуратура и специализираният съд бяха изградени от нула. Сега те излязоха от детската си възраст и започнаха да вършат нещата, за които са създадени“, обясни пред журналисти Гешев.

Той бе категоричен, че не са верни градските легенди, които циркулират по случая с ДАБЧ и отрече, че разследването е започнало от сигнали от чужди служби.

Зам.-главният прокурор добави, че по случая става въпрос за една развита схема за издаване и придобиване на удостоверения за произход. Тя минава през най-ниските нива на посредници и стига до най-високите нива в агенцията.

В Кюстендил са  били открити "цели бидони с документи", а по тях имало още много работа.

Наблюдаващият прокурор по делото г-н Ангел Кънев, добави, чедо момента 4 лица са привлечени към наказателна отговорност, в това число и председателят на агенцията, главния секретар. Петър Харалампиев е обвинен за получаване

Най-често гражданите от Западните Балкани и бесарабски българи от Украйна. По-голямата част от лицата, които искат това удостоверение, действително притежават такова гражданство, но хаосът и забавените преписки в агенцията отнема около година. Голяма част от паричните суми са давани, за да се ускори този срок. В същия ден, в който си платят, те са получавали документа.

Разследващите съобщиха, че между 5 000 и 8 000 евро са били получаваните суми на най-ниското ниво. В Кюстендил са намерени пълни бидони с документи. Председателят е имал навика да си поддържа архив с документи от престъпната дейност, отбелязват разследващите.

От прокуратурата уточниха, че са извършени множество процесуално-следствени действия по случая. Иззети са множество доказателства. Те не изключват по случая да има още задържани, обвинени и събрани доказателства.

Гешев разкри, че от президентството не са били подавани сигнали за злоупотреби в ДАБЧ. Той уточни, че няма да влиза в противоречие с президента, защото си върши работата, а не се занимава с политика. „Нямаме данни за връзка на министър Каракачанов с престъпната схема. Ако се установят данни ние нямаме притеснения да разследваме и министър“, отсече шефът на Специализираната прокуратура.  

В късния следобед Специализираната прокуратура внесе в съда искане за мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо трима от обвинените по случая с ДАБЧ.