Гледай
на живо

Шест години от атентата на летище „Сарафово“

Делата по случая се проточват. Още няма наказани

Навършват се шест години от атентата на летище „Сарафово“. През 2012 година атентатор-самоубиец се самовзриви до автобус с израелски туристи на паркинга на летище "Сарафово". Загинаха петима израелски граждани и един българин. Двама са обвинени за терористичното нападение - Мелиад Фарах - с австралийско и ливанско гражданство и Хасан ел-Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени, че са помогнали на атентатора самоубиец Мохамед Хасан Ел Хюсейни да извърши нападението.

Шест години след терористичната атака обаче наказани няма. Делото по случая бе отлагано многократно, заради нередовно призоваване и неявяване на всички пострадали израелски граждани. През спецсъда в София показания дадоха гранични полицаи, хотелиери и собственици на фирми за коли под наем от Бургас и района. Имаше и такива, които не дойдоха, заради невъзможност да платят пътя до столицата. Затова и съдебният състав проведе две изнесени заседания в Бургас.

Показанията на първите разпитани свидетели сочат занижен контрол на летище Бургас. Двама гранични полицаи, патрулирали тогава, съобщиха, че достъпът до паркинга, където избухна взривът, е бил напълно свободен. Туристите сами са взимали багажа си и сами го поставяли в багажниците на автобусите, защото органите на реда нямат право д апипат багажа им.

Още не са разпитани пострадалите и наследниците на загиналите, които са основно израелски граждани. Обсъжда се направата на видеоконферентна връзка или командировка на съдебния състав, прокурорите и адвокатите в Тел Авив, за да ги разпитат в посолството ни там.

След атентата мерките за сигурност на летище „сарафово“ са увеличени. Сега дежурят на 14 граничаря, а служителите на реда придружават пристигащите туристи до автобусите им.