София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ШЕСТИМА ДЖИХАДИСТИ ЗАДЪРЖАНИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Задържаните са заподозрени за вербуване на кандидати за джихад

9 годиниКрими 4 Боряна Райчева

Шестима джихадисти са задържани във Франция. Те са заподозрени в принадлежност към джихадистка мрежа, както и в съмнителни парични преводи и вербуване на кандидати за джихад. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов, цитиран от Франс прес.
Шестимата са били арестувани в района на Тулуза и Алби в Югозападна Франция. В момента се прави проверка дали са посещавали и Сирия.
След кървавите атентати в Париж срещу редакцията на сатиричното списание „Шарли ебдо“ и срещу полицаи и хранителен магазин, в резултат на които загинаха 17 души, Франция засили мерките за сигурност и вложи повече усилия да прекрати заминаването на кандидати за водене на джихад в Сирия.
След атентатите от началото на януари премиерът Манюел Валс заяви, че службите за борба с тероризма започват да наблюдават 3 хиляди души, за които има подозрение, че изповядват радикален ислям и са свързани с джихадизма.