София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Шестима от задържаните в Русе остават в ареста

Освободена е съпругата на Стоилов

6 годиниКрими 51 Боряна Райчева

Шестима от общо осем задържани при спец-акцията в  Русе остават в ареста.

Освободена под парична гаранция е съпругата на депутатския брат - Илия Стоилов. Той е сочен за лидер на бандата. Съпругата му е освободена под гаранция, защото няма кой да се грижи за синът им.

Един от арестуваните беше пуснат под домашен арест, заради опасност да се влоши здравословното му състояние.

Припомняме, че вчера на осем души - седем мъже и жена, са повдигнати обвинения след акция на служители на ГДБОП в Русе, ръководена от Специализираната прокуратура. Седмината мъже са обвинени за организирана престъпна група, като единият е ръководител, а останалите са съучастници. Тя е действала от началото на 2015 г. до вчерашното ѝ задържане на територията на Русе. Осъществявала е основно изнудвания, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Арнаудова посочи, че има повдигнати обвинения и за т.нар. "вторични престъпления", като на четири от лицата, включително и на жената, са повдигнати обвинения за отвличане, извършено на 30 март 2015 г., както и изнудванe.

Отвлеченият е служител на фирмата на организатора на групата. Бил е заподозрян в извършване на кражба, като със сила и заплаха е принуден да поеме имуществено задължение - да подпише запис на заповед на стойност 100 000 лева. Обвинение за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси е повдигнато на още един участник от групата.

По време на акцията са разпитани 15 души, двама от които с тайна самоличност.

Извършени са 15 претърсвания в заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси и автомобили. Извършени са и шест лични обиска. Открити са четири метални палки, три пистолета, от които боен, газов и един преработен от газов в боен, електрошокова палка, 107 патрона, два ножа и артилерийски гръм, представляващ 400 грама тротил, както и 2000 евро - средства, придобити от организираната престъпна група.

Арнаудова обясни, че организатор на групата е Илия - брат на русенския народен представител от БСП Георги Стоилов. Тя потвърди, че сред задържаните е и синът на началника на КАТ в Русе, който е обвинен за участие в организираната престъпна група.