София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ШЕСТВИЕ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ ОТ МИГРАНТИ В СОФИЯ

ПРОТЕСТЪТ БЕШЕ ОРГАНИЗИРАН ОТ ВМРО

8 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Десетки се събраха на протест и шествие в София срещу сексуалното насилие над жени в Европа, организиран от партия ВМРО.

Демонстрантите тръгнаха от Лъвов мост и продължиха до магазина, в който алжирски гражданин нападна и обра българска студентка преди две години.
„Искаме тези, които нямат основания да бъдат тук, да бъдат върнати там, откъдето са дошли. Искаме да има ред”, категоричен беше евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.
Участниците в протестната акция призоваха държавата да засили мерките за защита най-вече по границата. Те припомниха за наскоро станалия известен случай, в който българска студентка е била изнасилена близо до сградата на Нов български университет. Демонстрантите призоваха за повече сигурност за българските жени, осигурена и гарантирана от държавата. Те настояха границите да бъдат затворени и да бъде поставена телена мрежа, която да ограничи мигрантите, които искат да влязат на територията на България.
Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че шествието цели да покаже несъгласието на протестиращите с политиката на държавата да приема всякакви нелегални имигранти. Той добави, че мястото на протеста е избрано, тъй като в тази част на столицата има най-голямо струпване на мигранти.