София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шивачките от Дупница ще получат заплатите си

Предлаганите промени в КТ са отхвърлени от синдикатите

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Поредна спечелена битка от войната, водена от омбудсмана Мая Манолова и синдикатите срещу некоректните работодатели продължава, огласиха те на съвместна пресконференция.
Тази възможност се открива, след 15 февруари, както за шивачките от Дупница, така и за всички други работници, ощетени от своите работодатели, благодарение на промените в законодателството. Според тях всички служители, спрямо фирмите на които е започнато производство по несъстоятелност ще получат изработените си през последните три години пари в пълен размер от фонда за гарантиране на вземанията. По този начин ще държавата ще се разплати и спрямо работещите, чийто фирми не са обявени в несъстоятелност, тъй като с промените започване на такова производство ще може да иска от 1 април Инспекцията по труда.
След добрата новина обаче идва ред и на лошата. 
Конституционният съд остави без уважение искането на омбудсмана Мая Манолова и синдикатите за промяна или отмяна на чл. 245 от Кодекса на труда, който постановява, че добросъвестните работници имат право да получат едва 60% от изработеното от тях. 
Последва поименно изреждане на гласувалите.
При това гласуване обаче решението не е отхвърлено, тъй като няма необходимото мнозинство от седем души. Сега предложението се връща в Народното събрание, където синдикатите и омбудсмана разчитат на добрата воля на депутатите. Те настояват народните представители или да отменят изцяло чл. 245 от КТ или той да остане, при положение че работодателите имат право да ползват възможността за 60% изплащане на заплата само за един месец в рамките на календарна година и то само при определени обстоятелства.