София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шофьорът от Своге на свобода срещу парична гаранция

Остава без книжка

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Апелативният съд пусна под парична гаранция в размер на 2 000 лева шофьора на катастрофиралия край Своге автобус– Григор Григоров. На днешното заседание магистратите от по-висшата инстанция отмениха  мярката за неотклонение „домашен арест“, постановена от Софийския окръжен съд на  29 август.
 
Григоров е единственият обвиняем за катастрофата на автобуса на 25 август, при която живота си загубиха 17 души, а 23-ма бяха ранени. Повдигнато му е обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост и нанасяне на средни и тежки телесни повреди на повече от едно лице. 
 
Отговорност на Григоров ще се търси, тъй като  според показанията на тахографа в момента на катастрофата той се е движил с непозволена скорост - 53 километра в час, при ограничение  от 40 км. 
 
Припомняме, че заради инцидента трима министри- на транспорта, на регионалното развитие и на МВР се разделиха с постовете си, което пък предизвика силен трус в управляващата коалиция. 
 
Освен несъобразената скорост, според разследващите до инцидента се стига и заради лошото състояние на пътното платно, за което се е знаело и преди това, но до ремонт преди трагедията така и не се е стигнало. Очаква се по-късно днес  Институтът за пътна безопасност да представи резултатите от предварителния доклад-анализ за състоянието на пътя. Проби от асфалта бяха изпратени на лаборатория. Целта е да стане ясно имало ли достатъчно добро сцепление на асфалта.
 
Ремонтните дейности на място, макар и със закъснение, все пак започнаха вчера, като се очаква тази вечер поставянето на новия асфалт в участъка на катастрофата да приключи. Хората от областта обаче да бъде ремонтиран целия лот, за да се избегнат други подобни трагедии.