София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Щангите може да загубят олимпийския си статут

Основната заплаха идва от допинга

6 годиниСпортни 7 Боряна Райчева

Вдигането на тежести може да бъде извадено от програмата на Олимпийските игри. Това стана ясно по време на сесията на Международния олимпийски комитет в перуанската столица Лима.

"Ако вдигането на тежести остане съвместимо с правилата на WADA, тогава ние ще продължим със сегашната формула и за Париж 2024. В противен случай ситуацията ще е различна и може да не ги включим", заяви президентът на МОК Томас Бах.

Половината от 106-те положителни проби, дошли след повторни тестове, са на състезатели по вдигане на тежести. Става въпрос за проби от игрите през 2008 и 2012 г. в Пекин и Лондон. Според члена на МОК Денис Осуалд 80% от положителните проби са на тежкоатлети и лекоатлети.

Вдигането на тежести е вторият най-успешен български спорт на олимпиади след борбата. Българските щангисти са спечелили 36 медала от олимпийски игри, от които 12 златни.

Последният медал обаче, спечелен щангистите, за България от олимпиада, е титлата на Милен Добрев от Атина, където и Изабел Рифатова спечели бронз при жените.

След това българските щанги изпаднаха в криза, включително и заради многобройните случаи на състезатели, хванати с допинг.