Гледай
на живо

„Щастливото семейство“ от Дагестан покори българската публика

Лезгинка“ съчетава по уникален начин традиция и модерност

„Щастливото семейство“ от Дагестан покори българската публика Държавният академичен танцов ансамбъл „Лезгинка“   разкрие цялата красота на К... thumbnail text
Държавният академичен танцов ансамбъл „Лезгинка“   разкрие цялата красота на Кавказ във вихрен спектакъл, който остави зрителите на Зала 1 на НДК  без дъх. 
“Нашият танц се отличава с темперамент и много красиви костюми. Всеки танц е различен от другия. Това показва многообразието на народите. „Лесгинка“ е взрив от емоции.“-каза генерален директор и заслужил деятел на изкуствата на Руската Федерация Джамбулат Магомедов. 
„Танцовият състав  „Лесгинка“ е с богата дългогодишна история зад гърба си. Следващата година колективът ни навършва 60 години. Ансамбълът е създаден в Дагистан(Кавказ). Гостували сме в 65 държави от цял свят и имаме награди от 48 фестивала.“- обясни  Магомедов.
Уникалните танцьори, израснали в кавказката република и демонстриращи по неповторим начин красивото лице на Дагестан, съчетават умело традиционното изкуство и съвременната хореография.
„През години се смени почерка, смени  се колектива. Това е четвърто поколение артисти. Ансамбълът стана световна марка. Ние сме сред трите най-добри руски танцови състави.Сменяме репертоара си, хореографията и така авторитетът на „Лезгинка“ не спира да расте.“- сподели директорът на състава.
Освен в Зала 1 на НДК, любителите на култовия спектакъл имаха възможност да се насладят на изпълненията им в още два български града- Пловдив и Панагюрище. „Лезгинка“ гостува на родната публика за втори път, като Джамбулат Магомедов обещава да се завръщат още много пъти, приласкани от българското гостоприемство.