София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЩЕ ФАЛИРА ЛИ ГЪРЦИЯ ЗА ШЕСТИ ПЪТ?

НЕ ПРОДАВАТ ЛИ МНОГО ЕВТИНО БОГАТА СТРАНА

9 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Преди години Гърция беше пример за богата икономика с висок жизнен стандарт на населението си. Спомняте ли си годините, в които Гърция беше голям търговски и икономически партньор на България. През последните две десетилетия тя бе най-богатата страна в региона. Много български емигранти търсеха спасение в южната ни съседка. Имахме голям български износ за натам, а оттам пък идваха инвестиции към България. Топлата страна беше най-желаната дестинация за отдих.

Гърция драматично потъва и тя не просто вреди на собствения си имидж по света, но и на имиджа на целия Балкански регион, като хвърля тъмна сянка на несигурност. Богатата, мечтана дестинация - Гърция отново е пред фалит.

Това ще е шестият фалит в 200-годишната история на страната. Тук идва въпросът: "Кой се нуждае от този фалит?" Фалити страната е обявявала в 1826, 1843, 1860, 1894 и 1932 години. Или от последните 192 години гърците са живели 90 в състояние на финансова криза.

В последните години въпреки тежкото си финансово състояние страната не икономисва от парите си за отбрана. През 2008 година те са били 3,1% от БВП, а от 2010 до 2014 година за тази цел са харчени по 2,3% от БВП.

Преди 2008 година, никой не говореше за несъстоятелност на държавата. Сега корупцията в страната се изчислява на 20 милиарда евро годишно, а под чертата на бедност живее половината от населението на Гърция. Това са неща, които не се крият от обществеността. Медиите всеки ден излизат с новите задължения на Гърция.

Ето и някои интересни факти, които може би не знаете. Колко според вас струва Гърция?

  • Площта на Гърция е 131 990 km². Основната част от територията й се състои от планински земи, издадени в морето на юг от основната част на Балканския полуостров, завършващи с Пелопонеския полуостров. Към Гърция принадлежи територия на сушата и в морето, с обща площ от 450 000 кв. километра от Адриатическото крайбрежие до крайбрежието на Кипър!
  • По света живеят 17 милиона гърци от Гърция, Кипър и др. Гърците са втори в света по депозити "в швейцарски банки''.
  • 16 милиона туристи годишно посещават страната. Това ще рече, че туристическата индустрия е  високо развита.
  • В Гърция има три големи корабостроителници, които могат да се строят кораби от всякакъв тип. Гърция произвежда тежкотоварни камиони, автобуси, железопътни вагони, бетонобъркачки, ремаркета и др.
  • На Гърция принадлежат 2400 големи танкери и товарни кораби - в тази позиция страната се нарежда на първо място в света, Кипър 5-то място (1500 големи танкери и товарни кораби).
  • Гърция е втора в света по производство на овче мляко, 3-то място за производство на маслини, шафран, киви, праскови.
  • Страната е на първо място в света за производство на никел, магнезит, Хидромагнезит, перлит (1,6 милиона тона); 2 в света в производството на бентонит (1,50 милиона тона), на първо място в Европа в производството на боксит (2174000 тона), Airforce на Гърция е на 2 позиция в НАТО.
  • Военноморския флот на Гърция е на второ място в НАТО, като Турция е на 11-то място. В световен мащаб, най-често се водят войни за петрол. Ето и нещо много интересно за малката държава. На юг от Крит, е поле с петролни резерви 175 млрд. тона, и е третото по големина в света! На нефт и природен газ Гърция се оценява  в размер на $10 трилиона.
  • Златните резерви, се оценяват на 38 млрд. евро. В Гърция и България са 3-те най-големи златни находища в Европа.

След тези факти, сигурно ви е станало ясно, защо на някой му е изгодно тази страна да фалира. Мислите ли, че толкова богата страна трябва да се продаде за някакви си 340 000 000 000 евро ?!?

Автор: Кристиян Кръстева