София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще има ли нов референдум в Каталуния?

Сепаратистите искат референдум за конституцията на страната

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Главните сепаратистки партии в Каталуния искат да организират нов референдум за бъдеща конституция на "Каталунската република", която бе обявена през октомври, но остана само на думи, предаде АФП.
 
Те искат да се създаде паралелна управленска структура, която да е ръководена от сваления от длъжност лидер на Каталуния Карлес Пучдемон в Белгия.

Споразумението между "Заедно за Каталуния" на Пучдемон и "Републиканска левица на Каталуния" трябва да бъде ратифицирано и от малката сепаратистка крайнолява партия "Кандидатура за народно единство". В това споразумение се предвиждат обществени разисквания за определяне каква да е бъдещата Каталуния, които да завършат "с предлагане на бъдеща конституция на Каталунската република".

Тази процедура ще завърши с референдум. Има голяма вероятност референдумът да бъде обявен за незаконен, като референдума за самоопределение от 1 октомври.

Сепаратистите освен това се ангажират да създадат в Белгия "Свободно пространство в изгнание", организация под ръководството на Карлес Пучдемон. Ролята на този орган ще е да "благоприятства интернационализацията на каузата за независимост на Каталуния и напредване към установяването на Каталунската република" в координация с регионалните власти в Барселона.
 
Припомняме ви, че сепартистите получиха пълно мнозинство в каталунския парламент на регионалните избори от 21 декември , но още не са се договорили за съставяне на местно правителство.

За понеделник е предвидено заседание, на което да встъпи в длъжност новият лидер на Каталуния, но единственият кандидат за поста Жорди Санчес в ареста и е малко вероятно да бъде пуснат да се яви на церемонията, отбелязва АФП.