София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще има ли нова среща между Путин и Тръмп?

Срещата се подготвя за наесен

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Доналд Тръмп е поискал от съветника си по националната сигурност Джон Болтън да покани Владимир Путин във Вашингтон за среща наесен. Новината съобщи прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс. Сандърс заяви, че "обсъжданията вече са в ход" за среща между двамата президенти.

Новината се оказа изненада за директор на американските разузнавателни служби. Шефът на разузнаването призна, че никой не го е уведомил за това намерение на президента и уточни, че той не знае за какво са говорили Тръмп и Путин на срещата в началото на седмицата.

От своя страна президентът Тръмп каза, че очаква с нетърпение втората си среща с руския президент, изтъквайки, че първата е била успешна, въпреки критиките у дома и в чужбина.

"Срещата на върха с Русия беше страхотен успех, освен за истинския враг на народа - Медиите с Лъжливите Новини. С нетърпение очаквам нашата втора среща, за да започнем да изпълняваме някои от многото неща, които обсъдихме, включително спирането на тероризма, сигурността за Израел, ядреното разпространение, кибератаките, търговията, Украйна, мира в Близкия изток, Северна Корея и други", написа президентът в Туитър.

От своя страна руският президент Владимир Путин заяви, че първата му двустранна среща с американския държавен глава Доналд Тръмп е била успешна и обвини опонентите на Тръмп в САЩ, че пречат на всякакъв напредък по темите, които двамата са обсъждали, предадоха световните агенции.

Путин се изказа пред руски дипломати, че руско-американските връзки са "в някои отношения по-лоши, отколкото през Студената война", но срещата му с Тръмп в понеделник е позволила те да поемат "по пътя на положителните промени", посочиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Путин настоя, че Русия остава "отворена за контакти със САЩ".