София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЩЕ ИМА ЛИ ОЩЕ ВЗРИВОВЕ В ЗАВОДА КРАЙ ИГАНОВО?

ЕКСПЕРТИ ВЛИЗАТ ВЪВ ВЗРИВЕНИЯ ЦЕХ

9 годиниКрими 2 Боряна Райчева

    Няма опасност от нови взривове в завода край Иганово. След като вчера прогърмяха нови 22 експлозии, безпилотни самолети огледаха мястото на инцидента. Установено е, че нанесените поражения са в западната част на сградата и няма засегнати други постройки. Днес се очаква експерти и следователи да влязат във взривения цех.

    Вчера експлозиите продължаваха с часове. След като обстановката се успокои и взривовете приключиха, хората се прибраха по домовете си.
    Ще бъдат назначени експертизи, които да установят причините за взривовете. Основната версия, ко която се работи, е саботаж. Достъпът до базата е ограничен в радоус от 3 км, а районът е охраняван от полицията. Подбалканският път вче е отворен за движение.
    Припомняме, че вчера сутринта цеха за утилизация на боеприпаси в с. Иганово беше разтърсено от два нови взрива. Малко по-късно през деня започнаха нови експлозии и така общият им брой достигна до 22. Над 70 жители на селото бяха евакуирани. Версията за саботаж е основната, тъй като инцидентът се случи точно в деня, в който заводът трябваше да поднови своята работа.
Органите на реда не изключват нито една от версиите за причината за инцидента. Очаква се тези дни да станат ясни и резултатите от направените проверки за условията на труд в цеха. Образувано е и досъдебно производство срещу неизвестен извършител.